Wrześniowe Hity Czytelni Naukowej

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
1 września 2025

Bocie, nie podszywaj się pod człowieka

Obecnie coraz częściej dzwoniąc do firmy czy urzędu, rozmawiamy z botem, który informuje, tłumaczy i odpowiada na nasze pytania. Nie zawsze jesteśmy świadomi z kim rozmawiamy. Nie zdajemy sobie sprawy kto lub co jest po drugiej stronie telefonu. Czy relacje z AI zastąpią nam te z ludźmi? Jakie wiążą się z tym zagrożenia i kto jest na nie szczególnie narażony? Dlaczego boty nie powinny udawać ludzi? Jakie jest ryzyko utraty kontroli nad sztuczną inteligencją i kto odpowiada za jej działania? Na wszystkie te pytania próbuje odpowiedzieć prof. Dariusz Jemielniak, badacz społeczny, członek Rady Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii. Zachęcamy do zapoznania się z artykułem w najnowszym numerze czasopisma „Charaktery”.

Bocie, nie podszywaj się pod człowieka / Dariusz Jemielniak // Charaktery. – 2025, nr 9-10, s.48-50

 

 Hejt- zjawisko, które dotyka każdego z nas

Jednym z największych problemów współczesnego świata jest hejt, czyli nienawistne i agresywne zachowania lub komentarze wobec innych osób zarówno w realnym świecie jak i Internecie. W dobie mediów społecznościowych każdy z nas ma możliwość publicznego wyrażania swoich opinii, również tych negatywnych. Warto się jednak zastanowić jak nasze słowa mogą wpływać na życie innych. O skutkach, jakie może wywołać hejt i jak sobie z nim radzić, mówi psycholog Monika Patrycja Patkowska.

Hejt- zjawisko, które dotyka każdego z nas / Monika Patrycja Patkowska // Zdrowie bez leków. – 2025, nr 9, s. 72-73

 

Kuchnia na orbicie

W najnowszym numerze czasopisma „Twój Styl” możemy przeczytać rozmowę z kucharzem i restauratorem  – Mateuszem Gesslerem. Większość zna go z programów telewizyjnych takich jak „MasterChef Junior” czy „Hell’s Kitchen”. Ostatnio jednak zasłynął tym, że stworzył „kosmiczne menu”. To właśnie przygotowane przez niego dania – pierogi i zupa pomidorowa, poleciały w kosmos wraz z astronautą Sławoszem Uznańskim-Wiśniewskim. O tym jak się zostaje astrokucharzem i jakie wymogi musiały spełnić potrawy, by polecieć na orbitę opowiada dziennikarce Beacie Biały.

Kuchnia na orbicie / Mateusz Gessler, rozm. Beata Biały // Twój Styl. -  2025, nr 9, s. 52-55