Grudniowe hity Czytelni

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Lektura na zimowe wieczory

Sisu i lagom czyli  fińskie poczucie szczęścia

W corocznym badaniu poziomu szczęścia ludności państwa Europy północnej, w których przez pół roku panuje mrok i zima. Na czoło rankingu od pięciu lat wysuwa się Finlandia. Słowem określającym stan szczęścia, jakiego doświadczają Finowie, jest sisu, czyli „zdolność, która przyczynia się do nastawienia na działanie i pozwalająca przezwyciężyć trudną psychicznie lub fizycznie trudność”. Zatem sisu to nie oczekiwanie na szczęście, ale pozytywne nastawienie psychiczne, docenianie tu i teraz, ze wszystkimi jego blaskami i cieniami. Zdrowie psychiczne, zgodnie z podejściem najszczęśliwszych mieszkańców, zależy więc od akceptacji danego stanu, od akceptacji wszystkich emocji, tych dobrych i tych mniej szczęśliwych, odpuszczenia dążenia do obsesyjnego bycia szczęśliwym, zaakceptowana i dostosowania się do istniejących warunków, bez oczekiwania na „lepsze czasy”. Ogromne znaczenie mają również ogólne warunki życia, prospołeczne zachowanie państwa oraz wysoki poziom zaufania wobec innych osób i instytucji. Fenomen fińskiego poczucia szczęścia można również określić słowem „lagom”, czyli zadowolenie i docenianie podstawowych potrzeb życiowych. Wzorujmy się na fińskim „sisu” i „lagom”, zwłaszcza w obliczu faktu, że nasz kraj zajął dopiero 48 miejsce w światowym rankingu szczęścia.

Najradośniejszy kraj świata / Olga Woźniak // Wysokie Obcasy Extra. – 2022, nr 12, s. 64-68

 

Nasz drugi mózg

Jelita nazywamy drugim mózgiem, wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego oraz odpornościowego. Od kondycji jelit zależy ogólny stan naszego zdrowia. Wszystkie procesy zachodzące w jelicie cienkim wpływają na funkcjonowanie bariery jelitowej i za jej pośrednictwem komunikacji z układem nerwowym, immunologicznym i hormonalnym. Dlatego obecnie mówi się o osi mózgowo-jelitowej. W jelicie cienkim powstaje 70 % komórek układu odpornościowego, które migrują do innych narządów, gdzie mają za zadanie funkcję ochronną. Zaburzenie mikrobioty jelitowej wpływa na cały organizm. Jelita są bardzo ważną częścią całego układu odpornościowego. Czynnikami które bardzo niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie mikrobioty jelitowej jest zła dieta, zawierająca dużo cukrów prostych , tłuszczów nasyconych z małą ilością błonnika, warzyw i owoców. Negatywne działanie ma także alkohol, niektóre leki, antybiotyki, brak aktywności fizycznej czy siedzący tryb życia. W przewodzie pokarmowym jest ogromna liczna zakończeń nerwowych. Dlatego bardzo często stres, nawet krótkotrwały, jest przyczyną różnych problemów. Najnowsze badania pokazują, że istnieją powiązania między jelitami a chorobami takimi jak np. depresja. Szacuje się, że około połowy pacjentów z przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego ma również zaburzenia ze strony układu nerwowego. Czyli co drugi pacjent cierpi na nerwicę, lęki, depresję, zmiany nastroju. Bardzo ważne zatem jest aby zadbać o siebie, zmodyfikować styl życia i zmienić dietę.

Zdrowie zaczyna się w brzuchu / Danuta Bybrowska // Pani. – 2022, nr 12, s. 184-18

 

Dla zdrowia i urody

Jest warzywem niezastąpionym w kuchni. O jej właściwościach zdrowotnych i walorach smakowych nikogo nie trzeba przekonywać. Marchew ma jednak również coraz większe zastosowanie w kosmetyce. Jest bogata w witaminy z grupy A, B, C, E i K oraz w wiele minerałów, z sodem, potasem, magnezem i żelazem na czele. W kosmetykach wykorzystuje się olej z nasion tego warzywa. Bardzo cennymi składnikami marchwi są karotenoidy, wśród których szczególną rolę odgrywa beta-karoten. Pobudza on produkcję i odbudowę włókien kolagenowych, chroni przed fotostarzeniem skóry i wykazuje działanie odmładzające. Ma również właściwości przeciwzapalne, przyspiesza gojenie ran, a także normalizuje pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu sprawdza się w pielęgnacji cery trądzikowej. Warto więc sięgnąć po kosmetyki z marchwią w składzie – kremy, maseczki, szampony i olejki.

Marchewkowe studio urody // Sielskie Życie. – 2022, nr 5, s. 92-93