Propozycje majowe

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Polecamy:

„Wielcy odkrywcy”, pod red. Robina Hanbury-Tenisona

Pięknie wydana, pełna kolorowych ilustracji księga dla fascynatów podróży i odkryć geograficznych sprzed lat, od Krzysztofa Kolumba do Jurija Gagarina. Nie pomija również kobiet – podróżniczek, które nierzadko znosiły trudy podróży dzielniej od mężczyzn i miały swój udział w wielu pionierskich wyczynach. Jak zwykła (a może właśnie niezwykła) ludzka ciekawość doprowadziła do tak wielu zmian w dziejach świata i historii narodów? W tej pozycji znajdziemy około 40 opisów sylwetek wielkich odkrywców, którzy odważyli się wyjrzeć poza granice swojego otoczenia i zmienić świat.

 

„Przepisy Tatiany”, Paullina Simons

Dodatkowa atrakcja dla miłośników serii „Jeździec miedziany”. Już sam widok okładki sprawia, że robimy się głodni. Książka pełna przepisów na smakowite dania kuchni rosyjskiej i amerykańskiej. Są to ulubione przepisy Tatiany wyniesione z domu rodzinnego oraz nabyte w czasie małżeństwa z Aleksandrem. W kuchni Tatiany pojawia się również nutka egzotyki, czyli potrawy z różnych stron świata, zaadaptowane do potrzeb naszej rodziny. Każdy rozdział jest tutaj pełen kulinarnych przygód. Gotowe przepisy są pretekstem do opowiedzenia wielu wzruszających historii z życia Tatiany i Aleksandra. Co młoda Rosjanka wyniosła z domu rodzinnego w kwestii podejścia do gotowania? Jaki przełom kulinarny w jej życiu spowodowała miłość do amerykańskiego żołnierza? Co ugotowała swojemu wybrankowi po raz pierwszy i z jaką jego reakcją się to spotkało?

 

„Słodziutki. Biografia cukru”, Dariusz Kortko, Judyta Watoła

Już po przeczytaniu początkowych akapitów tej książki, ma się ochotę krzyknąć: „Nigdy więcej nie tknę cukru!” Nie ma chyba lepszej rekomendacji dla tej pozycji niż porównanie dokonane przez jej autorów – porównanie wpływu, jaki ma cukier na nasze życie, do toksycznego romansu, który początkowo przyprawia o euforię, ale kończy się tragicznie. Książka przeprowadza nas przez historię oszałamiającej kariery cukru, począwszy od jego odkrycia, poprzez szaleństwo podbojów geograficznych i tworzenie „słodkich” imperiów, takich jak Kuba od XVI do XIX wieku, aż do obecnego stanu naszej wiedzy o tym najgorszym z narkotyków. Przyjrzymy się czarnym zębom królowej Elżbiety I. Dowiemy się, dlaczego w XVII wieku nagle zmienił się kanon urody Europejczyków i modne stało się mieć „kształty obfite”. Poznamy również wiele niepokojących faktów o zabójczym działaniu tego „słodziaka”.